Rhythm Hoppers

Η Βάσια Παναγιώτου και ο Αυγουστίνος Τραν είναι δυο καταξιωμένοι χορευτές και δάσκαλοι με παρουσία τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή σκηνή Swing χορών. Μπήκαν ενεργά στον κόσμο των αφροαμερικάνικων Swing χορών το 2009 και από πολύ νωρίς ξεκίνησαν τα ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ, να παρουσιάζουν χορογραφίες και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, κατακτώντας πολλές διακρίσεις.

Το 2013 ίδρυσαν τη σχολή Rhythm Hoppers, μία ομάδα αφροαμερικάνικων Swing χορών με έδρα την Αθήνα και ξεκίνησαν να διδάσκουν Lindy Hop, Authentic Jazz και Charleston σε εβδομαδιαία τμήματα. Το έργο και ο σκοπός της σχολής αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από το κοινό με αποτέλεσμα τα μέλη να πολλαπλασιάζονται συνεχώς, και η ομάδα να γίνεται κάθε χρόνο μεγαλύτερη.

Το 2017 αναγνωρίζοντας το ταλέντο, την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό δύο νέων χορευτών, κάλεσαν τη Βασιλική Παπαδοπούλου και τον Αλέξανδρο Βελέντζα να μπουν στη διδακτική ομάδα. Το 2021 στους δασκάλους προστέθηκαν στην ομάδα δύο ακόμα έμπειροι χορευτές, η Μαρία Βασιλάκου και ο Γιάννης Νικολαΐδης. Τα νέα αυτά μέλη είναι καταξιωμένοι χορευτές με διεθνή αναγνώριση και πολλές διακρίσεις.

Παράλληλα με τη διδασκαλία, η ομάδα αφιερώνει πολύ χρόνο σε χορογραφίες, παραστάσεις και στην προπόνηση νεότερων και ταλαντούχων μελών. Από το 2015, η ομάδα προπονεί δυο performances troupes, τους Rhythm Hoppers performers και το Rhythm Hoppers Chorus Line. Το 2021 δημιουργήθηκε το νέο γυναικείο chorus line troupe της ομάδας, οι Hot Mallets, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις σε όλα τα shows που παρουσιάζει. Λίγο αργότερα σχηματίστηκε και το πρώτο αντρικό chorus line, οι Dukes of Rhythm. Οι ομάδες εξασκούνται σε εβδομαδιαία βάση με στόχο την προσωπική και την ομαδική εξέλιξη, καθώς και την παρουσίαση χορογραφιών, ενώ έχουν ήδη αποσπάσει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Αναλυτικότερα, το Rhythm Hoppers Chorus Line έχει γνωρίσει μεγάλη διεθνή επιτυχία κατακτώντας τη δεύτερη και την τρίτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Swing χορών Savoy Cup στο Montpellier το 2019 και το 2018 αντίστοιχα. Οι Rhythm Hoppers performers, κέρδισαν την 3η θέση στην κατηγορία Lindy Hop Team, στη Σόφια τον Νοέμβριο του 2022 στα International Lindy Hop Championships. Στο ίδιο φεστιβάλ, οι νεοσύστατοι Dukes of Rhythm, κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία Solo Team.

Η ομάδα των Rhythm Hoppers συστάθηκε με στόχο τη διδασκαλία Swing χορών, με σεβασμό προς τις ρίζες τους, το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκαν. Για τον λόγο αυτό, η δράση της ομάδας δεν περιορίζεται στα μαθήματα χορού, αλλά επεκτείνεται και σε εκδηλώσεις που αφορούν την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού γύρω από τον αφροαμερικάνικο πολιτισμό και τις αξίες που αφορούν στη διαχείριση της ευαίσθητης πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, οι Rhythm Hoppers πέρα από τα εβδομαδιαία μαθήματα, διεξάγουν εβδομαδιαία parties, ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια, το διεθνές φεστιβάλ Athens Rhythm Hop και την καλοκαιρινή εκδήλωση Graduation Swing Party στο τέλος κάθε χορευτικής σεζόν, στο οποίο δάσκαλοι και χορευτές όλων των επιπέδων παρουσιάζουν χορογραφίες.

Στη διδασκαλία τους, οι Rhythm Hoppers δίνουν πάντα έμφαση στον ρυθμό, στην αφροαμερικάνικη κουλτούρα, στις ρίζες και στην αυθεντικότητα του χορού και στη σχέση του με τη Swing μουσική. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να αυτοσχεδιάζουν και να βλέπουν τον χορό περισσότερο ως μέσο έκφρασης παρά ως εκτέλεση μιας συγκεκριμένης κινησιολογίας. Από τα μαθήματά τους δεν λείπει ποτέ το χιούμορ, καθώς πιστεύουν ότι η δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος βοηθά τους μαθητές να νιώθουν άνετα και δημιουργικά, να εκφράζονται μέσω της κίνησης και να συνδέονται με τους παρτενέρ τους και τη μουσική. Η ομάδα έχει καταφέρει μέσα στα 9 χρόνια λειτουργίας της να συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση μιας πολυάριθμης ενεργής Swing κοινότητας στην Αθήνα, η οποία είναι ανοιχτή, ασφαλής και δέχεται όλα τα άτομα χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Όλα τα μαθήματα των Rhythm Hoppers γίνονται στο στούντιό τους, Rhythm Hoppers Dance Studio, Ευρυμέδοντος 8, Κεραμεικός.ΒΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Βάσια Παναγιώτου χορεύει, διδάσκει και χορογραφεί Lindy Hop και Authentic Jazz στους Rhythm Hoppers.
Δίνοντας έμφαση πάντα στην αυθεντικότητα των Swing χορών, μελετά την ιστορία της jazz κουλτούρας, την κληρονομιά των χορευτών του Harlem των δεκαετιών ’30 και ’40 και την παράδοση των γυναικείων performance troupes των night clubs της εποχής (όπως το Cotton Club και το Apollo theatre).
Το 2015 δημιούργησε στην Αθήνα το Rhythm Hoppers Chorus Line, ένα γυναικείο vintage performance troupe και το 2016 δημιούργησε μαζί με τον Αυγουστίνο Τραν τους Rhythm Hoppers performers.
Εκτός Ελλάδας διδάσκει, διαγωνίζεται, κάνει performances και συνεργάζεται με πολύ καταξιωμένους χορευτές του χώρου, όπως η Marie N’Diaye και ο Felipe Braga.
Εκτός από τους Swing χορούς, μελετάει jazz μουσική και Rhythm Tap με την καθοδήγηση του Θάνου Δασκαλόπουλου και συμμετέχει στα μουσικά σύνολα jazz αυτοσχεδιασμού του Αντρέα Παπαγιαννακόπουλου.
Διακρίσεις:
1η θέση στο Swingala 2019 Mix & Match comp (September 2019)
1η θέση στο Swingala 2019 Solo Jazz comp (September 2019)
2η θέση Savoy Cup 2019 με το Rhythm Hoppers Chorus Line (April 2019)
1η θέση στο Swingala 2018 Jack n’ Jill comp (September 2018)
1η θέση στο Swingala 2018 Solo Jazz comp (September 2018)
2η θέση στο Vienna Honey Swing Strictly comp (September 2018)
3η θέση στο Swim Out Costa Brava Solo Jazz comp (September 2018)
2η θέση στο International Lindy Hop Championships Solo team comp (August 2018)
2η θέση στο International Lindy Hop Championships Lindy Hop team comp (August 2018)
3η θέση στο Sofia Swing Festival Advanced Jack n’ Jill comp με τον Tadas Vasiliauskas (June 2018)
3η θέση στο Smokey Feet 2018 Strictly comp με τον Alexey Kazennov (March 2018)
2η θέση στο Savoy Cup 2018, Team division με την ομάδα Mind The Beat (April 2018)
3η θέση στο Savoy Cup 2018 με το Rhythm Hoppers Chorus Line (April 2018)
2η θέστη στο Swinging Under Moon J&J competition (December 2017)
3η θέση στο Stomp your Feet Solo Jazz comp (November 2017)
4η θέση Lindy Shock Invitational Jack & Jill (October 2017)
1η θέση στο Swingala Jack n’ Jill comp (September 2017)
2η θέστη στο Sofia Swing Festival Advanced Jack n’ Jill comp (June 2017)
3η θέση στο Harlem 2017 Ultimate Best Dancers competition
3η θέση στο Advanced Strictly στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Savoy Cup με τον Alexey Kazennov (March 2017)
1η θέση στο HDC Lindy Hop Strictly comp με τον Alexey Kazennov (July 2016)
1η θέση στο Sofia Swing Festival Advanced Jack n’ Jill comp (May 2016)
2η θέση στο Prague Swing Festival Jack n’ Jill comp με τον Florian Klein (April 2015)

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΤΡΑΝ

Ο Αυγουστίνος Τραν είναι δάσκαλος και χορογράφος στους Rhythm Hoppers.

Πάντα με μια καλή δόση χιούμορ, στην τάξη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευχάριστο κλίμα, ώστε όλοι οι μαθητές να νιώθουν άνετα να φέρουν τις δικές του ιδέες και να πειραματιστούν με νέους ρυθμούς και βήματα. Πιστεύει ότι οι Swing χοροί είναι μέσο έκφρασης και πάντα ενθαρρύνει τον αυτοσχεδιασμό και τη μοναδικότητα του κάθε χορευτή.

Πολύ συχνά, ταξιδεύει στο εξωτερικό για να συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ, όπου κάποιες φορές διδάσκει μαζί με την παρτενέρ του Βάσια Παναγιώτου (Sofia Swing Festival 2016) ή διαγωνίζεται (φιναλίστ στο Sofia Swing Festival Advanced Jack n’ Jill competition 2016 – HDC Lindy Hop Strictly comp 2016).

Στα Swing Parties της πόλης θα τον βρείτε να χορεύει ασταμάτητα.

Διακρίσεις:
3η θέση Swingala 2018 Jack n’ Jill comp (September 2018)
Finalist HDC 2018 strictly comp (July 2018)

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Βασιλική ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τον κλασικό χορό για 7 χρόνια και έχει πειραματιστεί με διάφορα είδη χορού, όπως Σύγχρονο και Latin. Το 2013 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Lindy Hop και το Authentic Jazz, τα οποία τη μάγεψαν με την ενέργεια και τη δημιουργικότητα που τα χαρακτηρίζει. Έκτοτε χορεύει συστηματικά έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σπουδαίους δασκάλους απ’ όλο τον κόσμο. Οι Jazz χοροί της αποπνέουν κέφι, ενέργεια, ελευθερία, αποτελούν γι’αυτήν τρόπο έκφρασης, πηγή έμπνευσης!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ

Ο Αλέξανδρος ήρθε σε επαφή από πολύ μικρός με τα ακούσματα της Rock ‘n’ Roll και Swing μουσικής. Στα 16 του ανακάλυψε πως οι αγαπημένες του μουσικές μπορούν να εκφραστούν και μέσω της κίνησης και έτσι μπήκε ο χορός στη ζωή του. Αρχικά ξεκίνησε με μαθήματα Rock ‘n’ Roll, αλλά λίγο αργότερα γνώρισε και αμέσως εθίστηκε στο Lindy Hop αλλά και στο Solo Jazz. Παρακολούθησε πολλά μαθήματα και σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, από κορυφαίους δασκάλους του είδους.

Το χορευτικό του ταλέντο, η αγάπη του για τους Jazz χορούς, αλλά και η εντατική του ενασχόληση, μοιραία τον οδήγησαν σύντομα στη διδασκαλία. Ο Αλέξανδρος διδάσκει Lindy Hop και Authentic Jazz από το 2016, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Από το 2018 είναι μέλος της χορευτικής και διδακτικής ομάδας των Rhythm Hoppers, ενώ πρόσφατα δημιούργησε τους “Dukes of Rhythm”, το πρώτο ανδρικό performance troup της σχολής, το οποίο συντονίζει και χορογραφεί.

Ο Αλέξανδρος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για να διδάξει, να παρουσιάσει χορογραφίες και να διαγωνιστεί σε διεθνή φεστιβάλ, κλέβοντας τις εντυπώσεις και λαμβάνοντας πολυάριθμες διακρίσεις. Δε σταματά να προπονείται και να εξελίσσει τον χορό του, δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη. Ξεχωρίζει για τη ρυθμικότητα και την ποιότητα της κίνησής του και του γεμάτους ενέργεια χορούς του στα social parties, όπου θα τον βρείτε να χορεύει μέχρι τελικής πτώσης!

maria-vasilakou

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Η Μαρία χορεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Στα 3 της χρόνια μπήκε στην πρώτη της αίθουσα χορού, ξεκινώντας τα μαθήματα κλασικού μπαλέτου. Μεγαλώνοντας διεύρυνε τη χορευτική της παιδεία, λαμβάνοντας εντατικά μαθήματα σύγχρονου χορού, hip hop, παραδοσιακών χορών κ.ά. Παράλληλα, έλαβε μέρος σε δεκάδες χορευτικές παραστάσεις και σε πολλά σεμινάρια χορού από διακεκριμένους δασκάλους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για 4 χρόνια συμμετείχε σε μαθήματα και παρουσιάσεις του θεατρικού εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου, όπου εκπαιδεύτηκε στο σωματικό θέατρο. Το 2015 πέρασε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και φοίτησε για 3 χρόνια στα επαγγελματικά τμήματα για Δασκάλους και Χορευτές Μπαλέτου και Σύγχρονου Χορού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού “Νίκη Κονταξάκη” .

Το 2014 την κέρδισε ο ξεχωριστός κόσμος του Lindy Hop και έτσι ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα και σεμινάρια Swing χορών, με τη Βάσια Παναγιώτου, τον Αυγουστίνο Τραν και πολλούς διεθνείς δασκάλους. Είναι μέλος των Rhythm Hoppers και της ομάδα των Performers και του Chorus Line της σχολής. Ταξιδεύει συχνά σε Swing φεστιβάλ στο εξωτερικό, όπου συμμετέχει σε performances και διαγωνισμούς.

Προπονείται εντατικά στο Lindy Hop, στο Authentic Jazz και στο Tap Dance και συνδυάζει τις ακαδημαϊκές της σπουδές στον Πολιτισμό, με την εμπειρία της στη διδασκαλία παιδιών και ενηλίκων, προσεγγίζοντας πολύπλευρα την Τέχνη. Επιδιώκει συνεχώς να εκπαιδεύεται και να εξελίσσει την χορευτική της τεχνική αλλά και τις θεωρητικές της γνώσεις σε σχέση με την ιστορία και την κουλτούρα των αφροαμερικάνικων χορών, πάντα με σεβασμό προς τις ρίζες του. Αγαπά το να επικοινωνεί και να εκφράζεται μέσω του social dancing και να μοιράζεται έμπνευση και χαμόγελα με όλους τους χορευτές στο dance floor!

yannis-n

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ο Γιάννης από μικρός ασχολήθηκε και πειραματήστηκε με διάφορα είδη χορού. Ωστόσο, το 2014 είχε την τύχη να βρεθεί στο πρώτο του social πάρτυ Lindy Hop , όπου τον συνεπήρε ο αυθορμητισμός κι η δημιουργικότητα του συγκεκριμένου χορού. Αμέσως ξεκίνησε μαθήματα κι από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να χορεύει και να παίρνει μέρος σε σεμινάρια σπουδαίων δασκάλων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από το 2016 είναι μέλος των Rhythm Hoppers, της ομάδας των Performers και της νεοσύστατης ομάδας Dukes of Rhythm της σχολής. Συμμετέχει τακτικά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ Swing χορών στο εξωτερικό, ως χορευτής, performer και διαγωνιζόμενος. Το 2020 είχε την πρώτη του εμπειρία ως δάσκαλος, κατά τη διάρκεια Erasmus+ προγράμματος στη Σλοβενία, για την εκμάθηση Swing χορών σε εφήβους.

Ο Γιάννης προπονείται σε εβδομαδιαία βάση στο Lindy Hop, το Authentic Jazz και το Tap Dance. Στόχος του είναι να συνεισφέρει ως δάσκαλος και ως χορευτής στο να μπορούν όλα τα μέλη της τοπικής και διεθνούς Swing κοινότητας να βρουν το προσωπικό στυλ χορού που τους ταιριάζει και να νιώθουν ασφάλεια και ελευθερία να εκφράζονται στην αίθουσα χορού και στα social dancing events.

Τον χορό του χαρακτηρίζει η ελευθερία κινήσεων, ο αυτοσχεδιασμός, αλλά και το παιχνίδι και η χιουμοριστική διάθεση με τις-τους partners του.